Pagina's

zaterdag 16 juli 2011

Coco Chanel

Ik weet niet waarom maar op de een of andere manier ben ik gek van Coco Chanel


Niet alleen vanwege de kleding, parfum of make-up.Nee, zij inspireert mij ook door de persoon die zij was en wat zij allemaal heeft bereikt.
Coco heette eigenlijk Gabrielle Bonheur Chanel. Coco is geboren in Samuur op 19 augustus 1883. Zij is overleden in Parijs op 87 jarige leeftijd op 10 januari 1971 in het Ritz Hotel. Zij woonde een groot deel van haar leven in het Ritz.
Coco's kamer


In de jaren twintig was zij de Koningin van de Mode. Haar eerste echte succes was in 1921. Zij heeft de mannelijke vrouwen stijl bedacht oftewel de garçonne-stijl. Ze trok de vrouwen truien en plooirokken met verlaagde taille aan en versierde de haren met clochehoeden en haarbanden.


Coco’s bekenste item is de little black dress. Deze is ontstaan omdat zij de collectie van haar rivaal Paul Poiret erg lelijk vond. Deze bestond voornamelijk uit veel kleur en exotische prints.
Na de lancering van haar garçonne-stijl is, de misschien wel bekenste parfum allertijden, Chanel No 5 geboren. Coco heeft deze geur zelf uitgekozen. De eerste kunstmatige parfum die niet naar bloemen rook. Coco koos hiervoor omdat zij hierover zei: Een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos [bloem].



Een andere bekende uitspraak van Coco was: “Elegant zijn is geen kwestie van een nieuwe jurk aantrekken. Je bent elegant, omdat je elegant bent.”
Coco is tot het einde toe betrokken geweest bij haar bedrijf. Na haar overlijden wordt het imperium geleidt met een visie die overeenkomt met die van haar dankzij couturier Karl Lagerfeld. “Mode is niet iets wat alleen uit jurken bestaat, mode zit in de lucht.” Een andere uitspraak van haar was: "Mode is gemaakt om niet in de mode te zijn". Haar stijl was telkens afwijkend van de andere grote namen in de modewereld.


Inmiddels zijn er ook meerdere films gemaakt over haar leven. Coco avant Chanel, Coco Chanel & Igor Stravinsky, Coco Chanel, Coco before Chanel over het merk Chanel de film Signe Chanel. Op You Tube kun je ook veel terugvinden over deze wonderlijke, bijzondere,harde, inspirerende en geniale vrouw.





Signe Chanel is eigenlijk wel mijn favoriet. Bij Signé Chanel zie je stap voor stap hoe een couture collectie van Chanel ontstaat. Het begint met de schetsen van Karl Lagerfeld en eindigt met een grote modeshow in Parijs. Een belangrijke rol in deze documentaire is weggelegd voor de naaisters van Chanel. Vol overgave werken zij dag en nacht aan de mooiste ontwerpen.
Door het zien van deze documentaire krijg je eindelijk pas een besef van hoeveel werk er eigenlijk in een collectie gaat zitten en hoeveel mensen hierbij betrokken zijn.Wat opvalt, is dat vrijwel alles bij Chanel nog met de hand gemaakt wordt, puur vakmanschap. We zien de naaisters, maar ook een schoenenmaker en een vrouw die biezen maakt. Geen van allen zijn ze te beroerd zich extra in te zetten voor Chanel.

Voor de vrouw die de biezen voor de kleding maakt (madame Pouzieux), blijkt bij Chanel een bijzondere rol weggelegd. Madame Pouzieux, die ongeveer een uur buiten Parijs op een grote boerderij woont, is namelijk de enige die biezen met de hand maakt. Voor Chanel doet ze dat al jaren, al is ze in de documentaire al 75 jaar en zijn haar handen en de rest van haar lichaam versleten

We zien ook dat Karl het de naaisters van Chanel niet gemakkelijk maakt. Hij levert enkele schetsen bij hen in en verdwijnt weer. Vervolgens zien we dat de naaisters uren bezig zijn om Karls handschrift te ontcijferen. Omdat de schetsen niet altijd even duidelijk zijn en omdat Karl zijn ideeën kennelijk niet goed doordacht heeft, moeten veel ontwerpen ook telkens aangepast worden. Eén van de naaisters is bijvoorbeeld twaalf dagen met een jurk bezig wanneer Karl aangeeft dat hij de jurk liever in wit heeft… Maar de naaisters blijven vrolijk en de snoeppotjes op hun bureaus helpen daar een handje bij.
Hoe dichter we in de documentaire bij de modeshow komen, hoe meer druk er op de naaisters ligt. De laatste dagen voor de show slapen zij slechts twee a drie uur
Als de show eenmaal begint, schitteren de modellen en staat enkel Karl in de spotlights. Oprah Winfrey woont de show bij en een andere rijke Amerikaanse koopt meteen een groot deel van de collectie in.
De documentaire laat op een indrukwekkende manier alle bezigheden zien die bij een modehuis aan bod komen. Door Signé Chanel leer je vakmanschap écht waarderen.
Mijn grootste wens is om ooit nog eens een bezoek te brengen aan haar imperium. Ik wil dan alles maar dan ook alles zien. Ook hoe men tegenwoordig de biezen maakt. Ik kan me niet voorstellen dat Madame Pouzieux ze nog steeds maakt. Alhoewel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten